מִשׂחוּק (Gamification) הוא שימוש בטכניקות שנלקחו מעולם עיצוב המשחקים, בעולמות תוכן אחרים. אחת הדוגמאות הבולטות לכך היא Waze הישראלית, שנרכשה על ידי גוגל. Waze נסמכת על משתמשיה בשביל לקבל דיווחים על פקקים, מחסומי משטרה, רכבים אשר עצרו באופן מסוכן בצד הדרך וכו’. חלק מהדברים מוסקים באופן אוטומטי (פקקים, למשל), אבל בשביל שהמשתמשים ידווחו על רכב שעצר באופן מסוכן בצד הדרך, Waze פיתחו מנגנון שמאפשר למשתמשים אחרים, שראו את ההתראה שלך, להודות לך – וכך יוצרים למעשה משהו שנקרא “כלכלת תודה”, כלומר כלכלה בה המטבע הוא התודה שאתה מקבל ממשתמשים אחרים.

Gurushots

חברה ישראלית אחרת, Gurushots, מנסה ליישם את עקרונות הגיימיפיקציה בעולמות התוכן של צילום. Gurushots הופכים את העלאת התמונות למשחק בדרך חכמה ואיטואיטיבית. לאחר רישום מהיר לאתר, ניתן להירשם לאתגרים. כל אתגר הוא בנושא מסויים, כגון “ניו יורק”, “משחקי צל”, “שדות ויערות” או “להיות רווק”. הזוכה בכל אתגר מקבל פרסים בשווי 300-500 דולרים. במשך הזמן שהאתגר רץ, אנשים מכל העולם בוחרים את התמונות שהם אוהבים, והתמונות מקבלות נקודות לפי הותק של המצביע. אם אתה מתחיל, Newbie, ההצבעה שלך שווה נקודה אחת. ככל שאתה עולה בסולם הדרגות, ככה ההצבעה שלך שווה יותר נקודות. הצבעה של גורו, שזאת הדרגה הכי גבוהה שניתן להגיע אליה, שווה 9 נקודות.

Gurushots עשו עבודה נהדרת. מהרגע שנרשמתי, הייתי מחובר לאתר שלהם באופן רצוף, בין אם זה דרך האפליקציה (הבינונית, יש לציין), או לאתר. הם עשו את זה על ידי יצירת מנגנון מבריק, בו לא כל התמונות מופיעות בסיכוי שווה באתר ההצבעה. ככל שאתה מצביע ליותר תמונות, ככה החשיפה של התמונות שלך עולה. החשיפה של התמונות שלך יורדת לאורך היום, וכדי להעלות אותה חזרה לרמה המקסימלית, עליך לחזור ולהצביע. המנגנון מעודד את המשתמשים להצביע לא בגלל אלטרואיזם, אלא בגלל שההצבעה שלך מעלה את הסיכוי שמישהו אחר יצביע עבור התמונות שלך.

אבל איך מתרגמים את כל זה לכסף? הפתרון של Gurushots היה די פשוט. לכל אתגר אפשר להעלות עד ארבע תמונות. אם אתה רואה שאחת התמונות שהעלת אינה זוכה במספיק קולות, יחסית לתמונות אחרות, אתה יודע שהיא כנראה פחות איכותית – ואתה יכול להחליף אותה בתמונה אחרת. ההחלפה הזאת מתבצעת בתשלום קטן. אפשר לקנות חבילה של 50 החלפות בקצת פחות מ-30 דולר, כלומר כ-60 סנט להחלפה.

ואכן כך עשיתי. לאחר שבזבזתי את ההחלפות החינמיות, במהלך כשבוע הוצאתי קצת יותר מ-50 ש”ח לקניית ההחלפות. למה עשיתי זאת? Gurushots היא פלטפורמה נהדרת לקבלת פידבק סטטיסטי מצלמים אחרים. זאת דרך יעילה לקבל הבנה של מה עובד ומה לא עובד, איזו תמונה טובה ואיזו פחות טובה, ועבורי, צלם חובב, פידבק כזה הינו מאוד משמעותי בתהליך ההתפתחות המקצועית שלי.

הייתי באופוריה. כל כמה שעות הייתי פותח את האפליקציה, בוחר את התמונות שנראות לי הכי טוב, מעלה את החשיפה שלי למקסימום וממשיך הלאה. אבל אז התחיל לי קצת להימאס מזה. התחלתי לחפף והצבעתי עבור תמונות שנראו לי “רק בסדר”, ואז ההבנה לאט לאט חילחלה לתוך ראשי: כנראה שיש אנשים שפשוט מצביעים רק עבור התמונות הראשונות שהם רואים, וזה אומר שהפידבק שאני מקבל איננו אמיתי.

בתור בן אדם של נתונים, הייתי חייב לבחון את זה. מכיוון שאין לי גישה לנתונים של Gurushots, עיצבתי ניסוי שאמור לאשר או להפריך את החשש שלי. הצטרפתי לאתגר בנושא “שני טונים” והעלתי את ארבעת התמונות האלה:

פילפלים מונציה
חלון כחול מונציה
ורד מפארק הפנדות בסין
רקע ממצגת-powerpoint

את שלושת התמונות הראשונות צילמתי בחו”ל וערכתי ב-Lightroom. התמונה הרביעית היא שני מלבנים שבניתי ב-Powerpoint ושמרתי כקובץ תמונה.

אם יש מתאם בין איכות התמונה והצבעות האנשים, הרי שני מלבנים ב-Powerpoint אמורים לקבל יחסית מעט נקודות. אם מצביעי האתר משקיעים ולו רק קצת זמן בלהבין את מה שהם רואים, אין שום סיכוי שתמונה אשר מורכבת משני מלבני Powerpoint תצליח לגבור על שלושת התמונות האחרות.

או כך קיוויתי. לאחר סיום האתגר, קיבלתי עבור ארבעת התמונות, 1,938 הצבעות, בהתפלגות הבאה:

התפלגות ההצבעות

ההפרש בין התמונה הכי איכותית לבין התמונה הכי פחות איכותית הוא 104 נקודות, כ5% מסך הקולות. כלומר, בעיני מצביעי האתר, אין הבדל משמעותי בין התמונה הכי איכותית, לתמונה הכי פחות איכותית. מה שגרוע יותר הוא שההפרש בין התמונה הכי איכותית לבין תמונת ה-Powerpoint הוא רק 1%.

המסקנה היא בלתי נמנעת. Gurushots איננו יכול לספק את הצורך בשבילו באתי – לקבל פידבק על התמונות שלי וללמוד מה עובד ומה לא עובד.

עוד אני מתלבט האם להמשיך להשתמש למרות הבעיה החמורה, Gurushots הוציאו פיצ’ר חדש – Keys. הפיצ’ר הזה מאפשר לאחת התמונות שלך לקבל חשיפה מוגברת. האפשרות להשתמש ב-Key ניתנת לכולם, אבל היא נפתחת באופן אקראי מתישהו במהלך האתגר. ישנה גם אופציה להגביר את החשיפה באופן מתוזמן, אבל זה כמובן עולה כסף. הפיצ’ר הזה גרם לי להרגיש כמו פרת מזומנים חולבת של Gurushots, ובשילוב עם הבעיה החמורה שתיארתי קודם, החבילה פשוט הפכה ללא כדאית, והפסקתי להשתמש באתר.

מדובר על מקרה של מִשׂחוּק יתר, ללא מתן ערך מספק למשתמש. גובה הפרסים אינו מצדיק את השקעת הכסף המרובה אשר כרוכה בשימוש באתר, כפי שאני רואה  אותו.

יחד עם זאת, מדובר על יישום כיפי לרעיון מבריק, הדורש ליטוש בתחום מנגנון ההצבעות.מאוד נהנתי לעלות בסולם הדרגות ולהשתתף באתגרים. אני מאמין שברגע ש-Gurushots יפתרו את בעיית הצבעות הסרק, אשמח לחזור להיות לקוח. עד אז, אחפש דרכים אחרות לקבל פידבק על התמונות שלי.

עידכון (22/2/2017)

גיליתי שצייר ששמו מארק רות’קו שהתאבד ב-1970 צייר ציור אשר מורכב משני מלבנים – כחול וצהוב. מסתבר שב-2015 הציור הזה נמכר במכירה פומבית בלא פחות מ-46 מליון דולר. המציאות שוב עלתה על הדמיון.

“ללא שם (צהוב וכחול)”, מארק רות’קו

 

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *