עקרונות הקפיטליזם

כדי להבין את המהות של הקפיטליזם, אסור להסתכל על המצב הנוכחי במשק הישראלי. המצב במשק הישראלי אינו משקף קפיטליזם. מצב בו הממשלה לא מאפשרת תחרות חופשית – אינו קפיטליזם. אם קפיטליזם אכן היה מתקיים במדינת ישראל, כל אחד היה יכול להקים חברת תחבורה המתחרה באגד וברכבת, כל אחד היה יכול להקים חברת תקשורת המתחרה בסלקום, פלאפון ואורנג’, וכל אחד היה יכול היה להקים חברה מתחרה לחברת חשמל. זהו אינו המצב כרגע.
אבל בואו נחזור לדבר אשר לשמו התכנסנו. עקרונות הקפיטליזם, כפי שאני, החזיר הקפיטליסטי, רואה אותם.

1. בעלות פרטית על קניין
קפיטליזם הוא קודם כל שיטה כלכלית. העיקרון המנחה הוא שלכל אדם יש זכות לבעלות פרטית. מה זה אומר בפועל? שאם קנית קוטג’ במכולת, הוא שלך, ולאף אחד אין את הזכות לגנוב אותו ממך.  ניסחו את זה היטב בויקיפדיה: “בעלות פרטית על הקניין מוגדרת בתאוריה הקפיטליסטית כיכולתו של פרט לעשות כל שימוש ראוי בעיניו בגופו, מוחו, הונו ורכושו. הסייג היחיד שמציב הקפיטליזם לשימוש זה הוא שמימוש הבחירה החופשית של אדם לא יפגע בחירותו של פרט אחר לפעול באופן דומה.”

2. אי-שימוש באלימות
על פי התפיסה הקפיטליסטית, אין שום גוף או אדם שמותר לו להשתמש באלימות נגד אדם אחר.

3. אחריות לגורלך
קפיטליזם מעודד אנשים לנצל את הפוטנציאל שלהם במלואו. ברגע שאדם מבין שגורלו תלוי אך ורק בו, הוא מתחיל להחליט החלטות לגבי ההווה שלו והעתיד שלו. מכיוון שקפיטליזם אינו מעודד אלימות, הדרך להשתלט על חייך עוברת דרך תחרות חופשית וצבירת הון (הון זאת לא מילה גסה! הון מבטא את היכולות של האדם).

4. הפרדת כלכלה ומדינה
כפי שאמור להיות קיימת הפרדת הדת והמדינה, כדי לתת לאנשים את חופש הדת, כך אמורה להיות הפרדה של כלכלה ומדינה. קפיטליזם דוגל בצמצום התערבותה של המדינה בהכלכלה. אם מישהו רוצה להקים חברה מתחרה לאגד, אין שום סיבה שהמדינה תאסור עליו לעשות זאת.
מה שמביא אותנו לעיקרון השישי:

5. תפקידי המדינה.
סעיף זה מושפע מהתורה האובייקטיביסטית של אין ראנד. למדינה יש שלושה תפקידים בלבד:

  • להגן על אזרחים מפושעים – על ידי משטרה.
  • להגן על אזרחים מפולשים זרים – על ידי צבא.
  • לפתור מחלוקות בין אזרחים בעזרת חוקים ברורים ומוגדרים מראש – על ידי בתי המשפט.
תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *